SFS’den Yeni Nesil Entegrasyon Çözümleri

SFS Yazılım Geliştirme ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Sol, ‘Tek Yerde Tanımla, Her Yerde Kullan’ prensibi ile geliştirdikleri ürünlerinin entegrasyon süreçlerine sağladığı kolaylıkları anlattı.

Sözlük anlamı olarak bütünleşme ve uyum anlamına gelen entegrasyon, iş dünyasında bu tanımın çok daha ötesinde bir içerik barındırıyor. Günümüzde ise gerek toplumsal fayda ve iş yapma, gerekse şirketlerin büyüme iştahları, entegrasyonları en geniş düzeyde kullanılır hale getirdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan SFS Yazılım Geliştirme ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Sol, “Entegrasyon, entegre olan ve olunan sistemlerin birbirleri ile uyum içerisinde çalışması ve kendi sisteminizin bir parçası gibi bütün içerisinde görev alması demektir. Bunu sağlamak için entegre olunan sistemin veri tipleri, veri formatı, iletişim protokolü, güvenliği, loglaması, hata yönetimi, servisler arası süreçlerin yönetimi ve hatta mutabakatı ile tüm davranışlarını kusursuz bir kurgu ve ahenk içerisinde yönetmeniz gerekiyor. Sonuçları sürekli takip etmenizi sağlayacak gelişmiş, anlaşılabilir raporlar ve dashboard’lar ile gözlemleyebileceğiniz araçlara ihtiyacınız bulunuyor” dedi. Aksi durumda entegrasyonun sağladığı hizmet, satış ve büyüme hedeflerinin gerçekleştirilmekten öte büyük bir iş yükü yarattığını söyleyen Sol, bu durumun insan eli değmeden hayatı kolaylaştıran sistemler hedefiyle uyuşmadığını sözlerine ekledi.


‘SÜRÜKLE BIRAK VE YAPILANDIR’
SFS olarak, sürükle bırak ile “Tek Yerde Tanımla, Her Yerde Kullan” prensibi ve disiplininden yola çıkarak, herhangi bir yazılım dili bilgisine bağımlı kalmadan ve birçok durumda yazılım geliştirme uzmanına dahi ihtiyaç duymadan entegrasyonların yönetilebildiği ürünlerini hazırladıklarının haberini veren Burak Sol, ürün özelliklerini şöyle anlattı: “Kullanıcı dostu modern web arayüzler üzerinden entegre edeceğiniz verinin tüm tip ve formatını tanımlayabilir, gerekli olan tüm veri dönüşümünü yapabilirsiniz. Bu aşamada dış sisteme göndereceğiniz veriyi Xml veya Json formatında hazırlayabilir, her türlü gelişmiş kişiselleştirmeyi yapabilir ve entegrasyon süreçlerinizi sürükle bırak kolaylığı ile yapılandırabilirsiniz. Daha gelişmiş yapılandırmaya ihtiyaç duyulan durumlarda ise SFS Script diline ilave olarak, yazılım geliştirme araçlarına ihtiyaç duymadan sağladığımız kullanıcı dostu web arayüzleri üzerinden Xpath, VB, C#, Javascript gibi yaygın script dilleri kullanmaya da imkan sağlıyoruz.” Entegre edilen veriyi hazırlama aşaması olan dönüşüm evresinde veri kaynağı olarak herhangi bir sistemin çalışma zamanındaki objelerini, veri tabanını, xml/json/ text/excel dosyalarını ve hatta başka bir web servis isteğinin kullanılabileceğini aktaran Burak Sol, “Hazırlanan veriyi SOA tabanlı veya RESTful servislere adres, güvenlik ve diğer entegrasyon bilgilerini tanımlayarak entegre edebilir, entegrasyon sonucunda aldığınız bilgileri istediğiniz tip ve formatta kendi sisteminize aktarabilirsiniz” dedi.


PROAKTİF SÜREÇ YÖNETİMİ
Gelişmiş sistemlerde sadece bir servis ile değil, birden çok servis ile aynı anda ilişkili olarak iş süreç yönetim disiplini dahilinde entegre olunması gerektiğini dile getiren Burak Sol, “Bu noktada aynı süreç içerisinde herhangi bir servisten aldığınız başarılı veya hatalı sonucu işleyerek, iyileştirerek veya doğrudan sıradaki entegrasyon için başka bir servise veri kaynağı olarak gönderebilirsiniz” diye konuştu. Gelişmiş hata yönetimi ile etkin bir loglama yapıldığını dile getiren Sol, bu yöntemin avantajlarını şöyle sıraladı; “Veri olgunlaştırma ve süreç iyileştirme kapsamında, henüz hata oluşmadan önlemini alabilir, oluşmuş hataları çalışma anında yönetebilir ve işlemi başarılı olarak sonuçlandırılabilirsiniz. Gelişmiş gösterim paneli (dashboard) sayesinde raporlar alabilir ve süreci görsel olarak çok daha etkin takip edebilirsiniz. Yapı aynı zamanda, sistemler arası bütünlüğü sağlamayı otomatik hale getirmek için veri mutabakatını da barındırıyor.”


BAĞLAN, KULLAN VE ENTEGRE OL
Entegrasyon platformunun lokal ve hibrit sistemler üzerinde çalışabildiği gibi, dışa açık bulut sistemler üzerinde de çalıştığını ve bu sayede farklı izin ve yetkiler dahilinde çoklu firma desteği sunduklarını da sözlerine ekleyen Sol, konuşmasını şöyle noktaladı; “Platformumuz, Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) gibi sigorta sektöründe zorunlu hale gelen entegrasyon ihtiyaçlarını (Ortak Veri Modeli, Kimlik Paylaşım Sistemi, Ulusal Adres Veri Tabanı, vb.) ön tanımlı olarak barındırıyor. Ürün sadece SFS veya SBM servisleri ile değil, istenildiğinde iş modeli bağımsız olarak herhangi bir dış sistem ile de kolaylıkla entegre olabilir. Entegre olacağınız sistem ile araya konumlandıracağınız bu platform sayesinde, sisteminizdeki veri format ve standartlarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan çok daha hızlı ve düşük maliyetlerle iş süreçlerinizin devamlılığını sağlıyoruz. Bu sayede hedef sistem için istenen verinin analiz ve karmaşasına dahil olmadan, firmaların kendi ham verilerini platforma göndererek dış dünya ile kolayca entegre olmalarını hedefliyoruz.”