Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi; acentelerin kasko satma iştahlarının sürmesine karşın, ekonomik durgunluk nedeniyle tüketicinin alım gücünün zayıfladığını söyledi.
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre, 2019 yılının ilk çeyreğinde prim üretimi reel olarak yaklaşık yüzde 3 daralan kaskoda; teknik kârlılık da 3 yıl öncesinin gerisinde. Bu yıl zarar bekleyen sigortacı sayısının arttığı branşta; önümüzdeki dönemde fiyatların artabileceği söyleniyor.
Daha bir kaç yıl öncesinin en kârlı branşlarından kasko kâr ediyor etmesine; ama kâr, hem 2016’nın gerisinde seyrediyor hem de kârlılıkta teknik olmayan bölümden teknik bölüme aktarılan yatırım gelirleri etkili oluyor. TSB’nin son açıkladığı verilere göre söz konusu branş; bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artışla 304.3 milyon TL teknik kâr etti. Ancak, ilgili branşta faiz gelirlerinden oluşan ve teknik olmayan bölümden; teknik bölüme aktarılan kısmın 355.3 milyon TL olduğu göz önüne alındığında; teknik kârlılıkta faiz gelirlerinin etkili olduğu ve söz konusu kısım düşüldüğünde kasko branşının aslında zararda olduğu ortaya çıkıyor.
Otomobil satışlarındaki daralma ve kurdaki artışa bağlı olarak yedek parça fiyatlarındaki artışın; kasko branşını olumsuz etkilediğini belirten Büyükçelebi , “Sigorta şirketlerinin maliyetleri arttı. Bireylerin bir kısmı ekonomik koşullar nedeniyle kasko sigortası yaptırmıyor. Ayrıca, mevcut sigortalılar içinde sigortasını yenilemeyenlerin oranı da arttı.” dedi.