“Script ve kural motorlarıyla şirketlerin süreçlerini hızlandırıyoruz”

Script ve kural motorları hakkında konuşan SFS Ürün Müdürü Engin Fikir, “SFS şirketi olarak, siz de script ve kural motorlarıyla süreçlerinizi hızlandırabilir, daha verimli hale getirebilirsiniz. Geleceği birlikte inşa edelim, dijital dönüşümünüzü doğru teknolojilerle ve süreçlerle şekillendirelim” dedi.

Dijital dönüşümün hızla arttığı günümüzde şirketler daha esnek, daha hızlı ve daha verimli yazılım çözümleri arayışında. Bu noktada, yazılımlarının yönetilebilirliğini ve esnekliğini artırmak için scriptler ve kural motorları gibi araçlar devreye girmekte. Şirketlerin, özellikle karmaşık iş süreçlerini yönetirken kullandığı bu teknolojiler, sadece iş süreçlerini hızlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda hata oranlarını azaltarak verimliliği de artırıyor.

SCRIPTLER: ESNEKLİK VE HIZIN GÜCÜ

Şirketlerin, scriptler ve kural motorlarından nasıl faydalandığı hakkında değerlendirmelerde bulunan SFS Ürün Müdürü Engin Fikir, şu ifadelere yer verdi: “Scriptler, genellikle tekrarlayan görevlerin otomatikleştirilmesi için kullanılan, yüksek seviyeli programlama dillerinde yazılmış küçük yazılım parçacıklarıdır. Bu yazılımlar, belirli bir işin ya da süreçlerin hızlı ve hatasız bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Günümüz yazılımlarında scriptler, veri analizi, raporlama, otomatik test süreçleri ve sistem entegrasyonu gibi alanlarda sıklıkla kullanılabiliyor. SFS Script dili ve kural motoruyla da bir ferdi kaza ürünü bir gün gibi kısa bir zaman içinde ek belgeleriyle ve basım dizaynı ile birlikte yapılabiliyor. Trafik veya kasko ürünü gibi kompleks ürünler tarifesi ile birlikte hiçbir yazılım geliştirme ihtiyacı duymaksızın tasarlanabiliyor. Sektörde bugüne kadar kullanılmamış yeni bir vergi kesintisi zorunluluğu geldiğinde yine yazılım geliştirme ihtiyacı olmadan dakikalar içinde veriyi sisteme tanımlayıp, hangi ürünlere tabi olacak ise yeni vergi SFS Script yapısı ile ürünlere bağlanabiliyor. Bu yöntem, sigorta şirketlerinin zamanından büyük ölçüde tasarruf ettirirken hataları da en az seviyeye indiriyor. Ayrıca yazılım kaynaklarına olan ihtiyaç azaltılıp süreçlerin işletilmesinde analitik yeterliliği olan, daha az sayıda kaynakla da operasyon yürütülebiliyor. Yazılım sürüm güncellemelerindeki zaman ve kaynak kaybından tasarruf edilerek çok hızlı aksiyon alınması sağlanabiliyor.

AKILLI KARAR VERME SÜREÇLERİ

Kural motorları, özellikle karmaşık iş süreçlerini yönetmek ve otomatikleştirmek için kullanılan yazılım araçlarıdır. Bu motorlar, önceden tanımlanmış kurallar doğrultusunda kararlar alır ve uygulama mantığını kural setleri üzerine inşa ederler. Bu kurallar, şirketlerin iş yapma şekline özgü olabilir ve zamanla değiştirilebilir. SFS olarak kural motorlarını yazılımlarımıza entegre ederek, dinamik iş süreçleri oluşturuyoruz.

Kural motorlarıyla, değisen koşullara göre esnek bir şekilde çalışarak, sürekli güncellenen iş kurallarıyla işletmelerin yönetimini daha verimli hale getiriyoruz. Bu sayede, kararlar daha tutarlı, doğru ve hızlı bir şekilde alınabiliyor. Değişim yönetimi çok etkin bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Karmaşık iş süreçleri ve şirketlerin onlarca sigorta ürününe sahip olduğunu düşündüğümüzde kural motorları, binlerce kuralı işleyerek sonuç üretme görevini başarıyla üstleniyor. Bazı çok teminatlı ürünlerde, 250 bin üzerinde kural, ürünün yönetilmesinde kullanılabiliyor. Mühendislik, yangın branşı gibi çok sayıda iş süreci olan ürünlerde ise kural adetleri ve karmaşıklıkları daha üst seviyelerde olabiliyor. Kural motorlarının bu ürünlerde kullanımı ve ürettiği değer maliyet, verimlilik ve hız açısından daha da önem kazanıyor. Ayrıca farklı geliştirme ortamları arası ürün tarifesi, basım dizaynı ve parametre tanımı gibi veri taşıma işlemleri rahatlıkla yapılabiliyor. Bu esneklikler tüm iş birimlerine de teknolojik işlemlerde harcanan zaman anlamında önemli bir kazanım sağlıyor. Kazanılan süre iş/süreç geliştirme odaklı harcanarak daha verimli kullanılabiliyor. İşlemci ve bellek başına düşen yük azaltılarak sunucular tarafından işlenen birim iş en az 5’e katlanıyor. Daha az sunucu ile hizmet verilip kaynak tasarrufu da sağlanabiliyor.

sağlanabiliyor. Sistemlerimizde kullanılan BTI kernel yapısı “İş Modelleme Yöneticisi” içindeki “Formül Yöneticisi”, formül sihirbazı aracılığı ile formüllerin tanımlanabilmesi sağlanmaktadır. Tanımlanan formüller SFS Script adı verilen ve son derece basit aritmetik ve mantıksal işlemleri içeren, yazılım bilgisi gerektirmeyen bir tanım dili ile oluşturulmaktadır. “Tablo Yöneticisi”, yazılım içerisinde yer almayıp veri tabanında bulunmayan tabloların tanımlanabildiği bir araç olarak kullanılmaktadır. Tanımlanan tablolar, “Formül Yöneticisi” ve “Soru Yöneticisi” tarafından kullanılabilmekte, programlamaya gerek olmadan efektif bir yazılım işleyişi oluşturulmaktadır. Tüm bu bileşenler etkili geliştirme araçları olarak ürünlerimizde yoğun şekilde kullanılmaktadır. Geliştirilen tüm çözümlerin aynı BTI Kernel’ı kullanmasının getirdiği güç tartışılmazdır. BTI Kernel’a yeni bir veri tabanı sistemi desteği eklendiğinde tüm SFS ürünleri bu desteği tekrar etkin bir şekilde kullanabilmektedir. BTI Kernel, gelecekte farklı araçlar ve yeni teknoloji bileşenlerinin eklenmesiyle daha da fonksiyonel bir yapıya dönüşebilecek esnekliktedir. Özetle kural motorları temel sigortacılık yazılım süreçlerinin dinamosu gibi çalışmaktadır diyebiliriz. Bir işletim sisteminin çekirdek (kernel) kısmına da benzetebiliriz.

TEKNOLOJİK LİDERLİK VE SÜREKLİ İNOVASYON

“No Code/Low Code” geliştirme yazılım geliştirme süreci ağırlıklı olarak kod yazma yerine görsel geliştirmeye dayanan uygulama geliştirme yöntemidir. Günümüzde kalifiye yazılımcı yetiştirmenin zor olduğu ve karmaşık iş süreçleri yoğun olan sigortacılık gibi alanlarda daha da öne çıkmaktadır. Sigortacılık süreçleri ilgili geliştirme disiplinine uygun birçok iş süreci içermektedir. Şirket olarak, no code/ low code yazılım geliştirme sürecimizde de yenilikçi, esnek ve modüler çözümler sunmaya devam ediyoruz. SFS’nin yazılım vizyonu, her zaman değişen pazar koşullarına ve müşteri ihtiyaçlarına hızlıca uyum sağlayabilen çözümler üretmek üzerine kurulmuştur. Bu araçları, sadece iş süreçlerini otomatikleştirmek için değil, aynı zamanda yenilikçi iş modelleri oluşturmak, müşteri taleplerine hızla yanıt vermek ve verimliliği artırmak için kullanıyoruz.

GELECEĞE YÖNELİK ADIMLAR

Bugün, teknoloji hızla ilerliyor ve şirketler daha fazla otomasyon, veri analitiği ve karar destek sistemleri ile rekabet avantajı sağlıyor. Scriptler ve kural motorları, bu alandaki en önemli araçlar arasında yer alıyor. SFS olarak, gelecekte de bu teknolojileri kullanarak sektördeki liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Özellikle yazılım üreten teknoloji şirketlerinde yazılımın kullanıcıya ulaşma süresinin de giderek daha fazla önem kazandığını görüyoruz. Yazılımı kullanıcıya ulaştırdıktan sonra ise değişim yönetimini etkin yapmaya çalışarak tüm paydaşlarımıza katma değer üretmeyi ön planda tutuyoruz. Bu süreçleri başarıyla yürütebilen şirketlerin ve yazılım ürünlerinin pazarda önemli rekabet avantajı sağladığını görüyoruz. Yasal düzenleme veya pazar dinamikleri gereği müşterisine ilk ulaşan olmak için zamanla yarışan sigorta şirketlerinin çözüm ortağı SFS, sigorta sektörünün ihtiyaçlarına uygun teknolojik çözümleri ilk sağlayan şirket olmaya devam edecektir. SFS olarak, script ve kural motorlarıyla iş süreçlerinizi hızlandırabilir, daha verimli hale getirebiliriz. Otuz yılı aşkın sektör deneyimimizle, geleceği birlikte inşa edip, dijital dönüşümünüzü doğru teknolojiler ve süreçlerle birlikte şekillendirebiliriz.”